Maty silikonowe dla przemysłu spożywczego

 

Oferujemy Państwu najwyższej jakości maty silikonowe dla przemysłu spożywczego . Silikony cieszą się coraz większą popularnością z uwagi na swoje unikatowe właściwości. Do głównych zalet materiału można zaliczyć – niepalność, wysoki zakres temperatury pracy ( -60 st. C do + 250 st. C), a przede wszystkim dopuszczenie do kontaktu z żywnością poparte atestem PZH / FDA . To sprawia, że maty silikonowe idealnie sprawdzają się w branży spożywczej, gdzie wymagane jest neutralne środowisko do przechowywania produktów.

     Szukasz materiału przeznaczonego do kontaktu z żywnością? Sprawdź silikon! Zadzwoń 780-090-280

Silikon do żywności występuje w kolorze transparentnym i wraz ze zwiększeniem grubości płyty przybiera mleczną barwę, aż do bieli. W standardzie produkowany w rolkach różnej grubości i wymiarze 1200 mm x 10000 mm, z możliwością docięcia na wymiar wskazany przez klienta. Posiadamy dobrze wyposażone zaplecze techniczne do cięcia z całych płyt na formatki silikonowe oraz pasy silikonowe.

 

maty silikonowe dla przemysłu spożywczego

Maty silikonowe dla przemysłu spożywczego – specyfikacja techniczna:

  • Grubość płyt: 0,5 mm – 15 mm;
  • Format: dostępne w rolkach 1200 mm × 10000 mm (oferujemy również silikon na metry docięty na wymiar);
  • Twardość: standardowo 60 ShA;
  • Dostępne kolory: mleczny, transparentny;
  • Materiał obojętny fizjologicznie.

 

silikon do żywności

Silikon spożywczy – charakterystyka i zastosowanie:

Maty silikonowe dla przemysłu spożywczego są dopuszczone do kontaktu z żywnością oraz wodą i nie powodują przenikania szkodliwych związków. Są idealnym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie potrzebny jest materiał odporny na wysokie temperatury, słone środowisko i alkohole. Co więcej płyty silikonowe mleczne są trudnościeralne, a zarazem lekkie i elastycznie.

Doskonała odporność termiczna stawia silikon do żywności znacznie wyżej niż gumę i pozwala na zastosowanie w szerokim zakresie temperatur, np.: w chłodniach spożywczych (temperatura sięga nawet – 40 st. C), a także suszarniach spożywczych (długotrwałe podmuchy gorącego powietrza).

Wyjątkowa struktura materiałowa silikonu sprawia, że mata pozostaje niepalna, a jeśli zostaną przekroczone grancie tolerancji to jedynie ulega ona procesowi kruszenia. Maty silikonowe do przemysłu spożywczego są również wytrzymałe na ozon, promieniowanie UV, wilgotność i niekorzystne warunki pogodowe.

W związku z powyższym płyty z silikonu białego są z powodzeniem stosowane w branży spożywczej, np.: przemysł mięsny, mleczarski, piekarniczy i cukierniczy oraz gorzelniczy.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Zapytaj o pomoc konsultanta