Oferujemy Państwu najwyższej jakości maty silikonowe dla przemysłu spożywczego . Silikony cieszą się coraz większą popularnością z uwagi na swoje unikatowe właściwości. Do głównych zalet materiału można zaliczyć - niepalność, wysoki zakres temperatury pracy ( -60 st. C do + 250 st. C), a przede wszystkim dopuszczenie do kontaktu z żywnością poparte atestem PZH / FDA . To sprawia, że maty silikonowe idealnie sprawdzają się w branży spożywczej, gdzie wymagane jest neutralne środowisko do przechowywania produktów.
Szukasz materiału przeznaczonego do kontaktu z żywnością? Sprawdź silikon! Zadzwoń 780-090-280
Silikon do żywności występuje w kolorze transparentnym i wraz ze zwiększeniem grubości płyty przybiera mleczną barwę, aż do bieli. W standardzie produkowany w rolkach różnej grubości i wymiarze 1200 mm x 10000 mm, z możliwością docięcia na wymiar wskazany przez klienta. Posiadamy dobrze wyposażone zaplecze techniczne do cięcia z całych płyt na formatki silikonowe oraz pasy silikonowe.
Maty silikonowe dla przemysłu spożywczego - specyfikacja techniczna:
Grubość płyt: 1 mm – 10 mm;
Format: dostępne w rolkach 1200 mm × 10000 mm (oferujemy również silikon na metry docięty na wymiar);
Twardość: standardowo 60 ShA;
Dostępne kolory: mleczny, transparentny;
Materiał obojętny fizjologicznie.
Silikon spożywczy – charakterystyka i zastosowanie:
Maty silikonowe dla przemysłu spożywczego są dopuszczone do kontaktu z żywnością oraz wodą i nie powodują przenikania szkodliwych związków. Są idealnym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie potrzebny jest materiał odporny na wysokie temperatury, słone środowisko i alkohole. Co więcej płyty silikonowe mleczne są trudnościeralne, a zarazem lekkie i elastycznie.
Doskonała odporność termiczna stawia silikon do żywności znacznie wyżej niż gumę i pozwala na zastosowanie w szerokim zakresie temperatur, np.: w chłodniach spożywczych (temperatura sięga nawet – 40 st. C), a także suszarniach spożywczych (długotrwałe podmuchy gorącego powietrza).
Wyjątkowa struktura materiałowa silikonu sprawia, że mata pozostaje niepalna, a jeśli zostaną przekroczone grancie tolerancji to jedynie ulega ona procesowi kruszenia. Maty silikonowe do przemysłu spożywczego są również wytrzymałe na ozon, promieniowanie UV, wilgotność i niekorzystne warunki pogodowe.
W związku z powyższym płyty z silikonu białego są z powodzeniem stosowane w branży spożywczej, np.: przemysł mięsny, mleczarski, piekarniczy i cukierniczy oraz gorzelniczy.
W naszej ofercie również silikon techniczny.
Maty silikonowe
Z uwagi na właściwości silikonu zastosowanie mat nie ma granic, a dodatkowo możliwość docięcia do wymiaru pozwala na precyzyjne dopasowanie. Dzięki temu zapewniamy Państwu spersonalizowany produkt, gotowy do użycia. Aczkolwiek stosowanie maty silikonowej wyłącznie w celach ochronnych to zbędny wydatek i zakup maty gumowej będzie wystarczający.
Przegląd cookies
Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w Twojej przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie Cię po powrocie do naszej witryny i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne pliki cookie
Niezbędne pliki cookie powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać Twoje preferencje dotyczące ustawień plików cookie.
Pliki cookie stron trzecich
Ta strona korzysta z Google Analytics do zbierania anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających witrynę i najpopularniejsze strony.
Włączenie tego pliku cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę internetową.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!