22 lutego 2019

Płyta gumowa NR-L – guma do kontaktu z żywnością

Płyta gumowa jest materiałem niezwykle uniwersalnym z uwagi na posiadane właściwości mechaniczne. Przede wszystkim często ze względu na elastyczność i trudnościeralny charakter jest niezastąpiona. Jednakże w różnych warunkach pracy powinna być zastosowana inna mieszanka gumowa, aby zapewnić długotrwałe użytkowanie. Powszechnie wykorzystywana jest płyta gumowa SBR do codziennego stosowania. Nie mniej dostępne są również płyty gumowe o zwiększonej odporności na substancje ropopochodne (NBR), wytrzymałe na podwyższone temperatury (EPDM, silikon) czy trudnopalne (CR-TP). W przypadku produkcji i przetwórstwa artykułów spożywczych obowiązują rygorystyczne przepisy, określające jakie materiały mogą mieć kontakt z żywnością. Wychodząc naszym Klientom naprzeciw również sprzedajemy płyty gumowe z atestem spożywczym . Innymi słowy jest to naturalna płyta gumowa NR-L o beżowej barwie, która idealnie nadaje się do przemysłu spożywczego, gdyż ma obojętny fizjologicznie charakter. Właściwość ta warunkuje dopuszczenie do kontaktu z żywnością, gdyż nie zawiera potencjalnie niebezpiecznych substancji chemicznych mogących przenikać do żywności. płyta gumowa NR-L  

Płyta gumowa NR-L charakterystyka

Guma spożywcza NR-L posiada takie same właściwości techniczne jak płyty gumowe SBR: podobna elastyczność i odporność na rozciąganie oraz wysoka wytrzymałość mechaniczna. Wyróżnia się za to kolorem - jest to beżowa płyta gumowa gdyż nie jest modyfikowana dodatkowymi substancjami i zachowuje naturalny kolor kauczuku. Brak dodatków pozwala na kontakt z żywnością bez obaw zanieczyszczenia niebezpiecznymi związkami chemicznymi. Płyty gumowe z atestem spożywczym - specyfikacja:
  • Materiał: mieszanka gumowa NR-L na bazie kauczku naturalnego .
  • Twardość: 60 ShA +/- 5 ShA .
  • Zakres temperatury pracy: -40°C do +70°C .
  • Kolor: jasny, beżowy/ kremowy .
  • Grubość: #1 - 40 mm .
  • Format: 1200 x 5000 mm, 1200 x 10 000 mm, 1000mm x 1000mm .
  • Minimalna ilość zakupu: cały format .
  • Możliwość zbrojenia: 1 - 2 przekładek .
Płyty gumowe do żywności są wykonywane z mieszanki gumowej dopuszczonej do kontaktu z produktami spożywczymi. Ponadto nie wydzielają zapachu i nie zostawiają śladów.  Każda płyta gumowa NR-L może być docięta na wymiar.
                                                Wybierz najlepsze maty gumowe do żywności – zadzwoń 780-090-280.

Płyty gumowe spożywcze – zastosowanie

Płyty gumowe spożywcze produkowane są z myślą o przetwórstwie żywności. Nadają się do kontaktu z rozmaitymi artykułami żywnościowymi zarówno w postaci sypkiej jak i mokrej, a także zawierającymi tłuszcz, np. oleje. Płyta gumowa NR-L jest powszechnie wykorzystywana przez: • Przemysł mleczarski i piwowarski • Przetwórstwo owoców i warzyw. • Magazyny z żywnością i chłodnictwo spożywcze. • Przetwórstwo mięsne i rybne. • Branże, w których konieczny jest atest dopuszczający kauczuk do kontaktu z żywnością. Maty gumowe spożywcze są z powodzeniem wykorzystywane w podajnikach taśmowych w zakładach produkcyjnych, jak również wykonuje się z nich opakowania na żywność. Zależnie od zapotrzebowania mogą być używane do wykonania specjalistycznych uszczelnień do urządzeń wykorzystywanych w branży spożywczej. Ponadto płyta kauczukowa może być stosowana w szerokim zakresie temperatur i kruszeje dopiero przy temperaturze -40 st. C. Dlatego idealnie sprawdza się w chłodniach spożywczych.

Guma spożywcza na wymiar

Płyta gumowa z atestem spożywczym produkowana jest na zamówienie Klienta, dlatego zakup jest obarczony minimum produkcyjnym - dla każdej grubości jest inny. Nie mniej jednak, na życzenie Klienta docinamy gumowe maty do żywności na wymiar niestandardowy. Aby poznać ilości minimalne skontaktuj się z nami 780-090-280. Alternatywnie polecamy również płyty silikonowe dopuszczone do żywności , szczególnie do pracy w podwyższonej temperaturze – SPRAWDŹ