Tworzywa konstrukcyjne do kontaktu z żywnością

Przemysł spożywczy stawia wysokie wymagania w przypadku materiałów wykorzystywanych do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Przede wszystkim powinien być to materiał fizjologicznie obojętny zgodny z wszelkimi normami sanitarnymi i higienicznymi, posiadający odpowiednie atesty- FDA oraz PZH. Ponadto tworzywa konstrukcyjne do kontaktu z żywnością charakteryzują właściwości, zapewniające bezpieczne warunki pracy przy produkcji produktów spożywczych. Przede wszystkim elementy plastikowe są łatwe w utrzymaniu czystości i nie wchodzą w reakcje z detergentami. Co więcej, nie poddają się korozji pod wpływem wilgotnego środowiska, co znacznie wydłuża ich bezawaryjna pracę. A w sytuacji ewentualnego przedostania się do produkowanej żywności są łatwe w identyfikacji z uwagi na wyróżniający kolor.

 

            Płyty, pręty, wałki z tworzywa do kontaktu z żywnością. Sprawdź dostępne formaty tel.: 780 090 280

Jakie wybrać tworzywa konstrukcyjne do kontaktu z żywnością ?

Do kontaktu z żywnością oferujemy materiały w formie półfabrykatów: wałki, pręty, płyty i tuleje posiadające odpowiednie certyfikaty. Do najpowszechniej wybieranych należą:

Tworzywa konstrukcyjne do kontaktu z żywnością

  1. Poliacetal (POM-C) jest to materiał o wysokiej wytrzymałości mechanicznej i dobrych właściwościach ślizgowych i oraz znacznej odporności na środowisko chemiczne. Wykazuje znakomitą skrawalność i bezproblemowo poddaje się obróbce wiórowej. Dostępny w kolorze białym, czarnym i niebieskim.
  2. Polietylen (PE) występuje w 3 wariantach ścieralności PE 300, PE 500 oraz PE 1000 o najniższym współczynniku tarcia. Polietylen jest lekki w porównaniu do pozostałych materiałów. Ponadto charakteryzuje się wysoką odpornością chemiczną i doskonałą skrawalnością. Występuje w kolorze białym, czarnym, zielonym.
  3. Teflon (PTFE) to tworzywo wyosokotemperaturowe przeznaczone do pracy w wymagających warunkach. Sprawdza się w temperaturze sięgającej do 250 st. C. i ma bardzo dużą wytrzymałość na chemikalia. Ponadto wykazuje najniższy współczynnik tarcia spośród dostępnych tworzyw co sprawia, że często jest niezastąpionym materiałem. Należy również pamiętać że teflon cechuje niska sztywność, twardość i wytrzymałość mechaniczna. Standardowo występuje w kolorze białym.

 Tworzywa konstrukcyjne do kontaktu z żywnością

 

Tworzywa z atestem spożywczym – zamów

Potrzebę wystawienia certyfikatu potwierdzającego dopuszczenie do kontaktu z żywnością koniecznie należy zaznaczyć zaraz przy zamówieniu. Na późniejszym etapie może być to niemożliwe, gdyż niektóre materiały posiadają atest tylko przy określonych grubościach i średnicach półproduktów. Wszystkie tworzywa dostarczamy przy pomocy sprawdzonych firm kurierskich na terenie całego kraju.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapytaj o pomoc konsultanta